(Pošto su tekstovi prevedeni sa slovačkog jezika uz pomoć ChatGPT, može doći do manjih nepravilnosti)

Galerija Babka Kovačica, vlasnika Pavla Babke, osnovana je 1. oktobra 1991. godine i tokom tri decenije svog rada predstavila je kovačičku naivu u 34 svetske metropole, u 29 zemalja, na tri kontinenta.

Izložbe slovačkog naivnog slikarstva iz zbirke Galerije Babka Kovačica tokom tri decenije delovanja ove privatne galerije vlasnika Pavla Babke posetile su svetske metropole: Pitsburg, Njujork, Vašington, Helsinki, Stokholm, Oslo, Berlin, London, Brisel, Bon, Pariz, Lisabon, Madrid, Strazbur, Ženeva, Rim, Krakov, Beč, Ljubljana, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Atina, Viljnus, Prag, Bratislava, Košice, Sankt Peterburg, Moskva, Seul, Tokio, Nju Delhi, Mumbai, Abu Dabi…

U mnogim metropolama kovačička naiva je bila predstavljena ne samo jednom. Vratila se u njih više puta. Moglo bi se reći da je Galerija Babka svake godine predstavljala kovačičku naivu bar u jednoj svetskoj metropoli, a redovno je organizovala i izložbe u drugim gradovima u Srbiji i inostranstvu.

Tokom dvadeset devet godina, Galerija Babka je promovisala ovu specifičnu kovačičku narodnu umetnost na tri kontinenta u 29 zemalja. Na svom putovanju svetom, Pavel Babka sa kovačičkom naivom posetio je Sjedinjene Američke Države, Finsku, Švedsku, Norvešku, Nemačku, Englesku, Belgiju, Francusku, Portugal, Španiju, Švajcarsku, Italiju, Poljsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Litvaniju, Češku, Slovačku, Rusiju, Južnu Koreju, Japan, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu, Kipar, Tunis…

Veliki značaj u promociji kovačičke naivne umetnosti igrala je i učešće na velikim međunarodnim izložbama EXPO. Expo, ili Svetska izložba, je velika međunarodna izložba industrije i kulture pojedinih zemalja koja se održava svakih nekoliko godina od sredine 19. veka. Galerija Babka je učestvovala na pet ovakvih velikih svetskih izložbi i predstavila kovačičke naivne slikare u Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Japanu i Kini, tačnije na EXPO 1992 Sevilja, EXPO 1996 Lisabon, EXPO 2000 Hanover, EXPO 2005 Nagoja Aichi i EXPO 2010 Shanghai. Na otvaranju u Sevilji prisustvovala je i španska kraljica Sofija.

Izložbe kovačičkih slikara takođe su bile gostujuće na Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u Vašingtonu, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, UNICEF-u u Ženevi, UNESCO-u u Parizu… U Galeriji Babka se mnogo toga dogodilo tokom 30 godina, održano je mnogo izložbi i događaja, a mnoge značajne i poznate ličnosti vežu reči “Babka” i “Kovačica” za naivu i vojvođanske Slovake.

Svetske metropole u kojima je bila organizovana izložba Slovačkog naivnog slikarstva iz Srbije, zbirka Galerije Babka Kovačica, Srbija:

EXPO 1992 Sevilja, Španija | EXPO 1998 Lisabon, Portugal | EXPO 2000 Hannover, Nemačka | EXPO 2005 Aichi, Japan | EXPO 2010 Shanghai, Kina

Druga dekada je započela posebnom čašću i saradnjom sa Uneskom.

Galеrija Babka je 2001. godine proglašena od strane Uneska svetskim centrom za izdavačku delatnost u domenu naivnog slikarstva. Da bi opravdala ovaj značajan poverenje i čast, Galerija Babka, počevši od 21. februara 2001. godine, godišnje organizuje događaj pod nazivom Dan maternjeg jezika. “Pokušao sam pronaći vezu između maternjeg jezika i naivnog slikarstva. Shvatio sam da svaki slikar slika sliku na svom maternjem jeziku, a mi, dok je posmatramo, tumačimo je na svom jeziku. Naše izložbe su zasnovane upravo na ovom principu, u smislu da svaki autor govori sa nama na svom maternjem jeziku”, kaže vlasnik Galerije Babka, Pavel Babka.

Prve knjige iz Galerije Babka izašle su još tokom prvog desetljeća njenog delovanja: Istorija Čaploviča (1992) i monografije Zuzane Halupove i Martina Jonaša, ali tek u drugom desetljeću izdavačka delatnost je u potpunosti zaživela i do sada je objavljeno dvanaest knjiga.

Godine 2011, videlo svetlost dana prvo multimedijsko izdanje Enciklopedije slovačke naivne umetnosti u Srbiji. Enciklopedija sadrži preko hiljadu reprodukcija navedenih autora. Dve godine kasnije, 2013. godine, objavljen je katalog koji obuhvata 63 slovačka naivna slikara u Srbiji, počev od najstarijih rođenih 1906., 1908. i 1909. Vladimira Boboša, Marije Maljahove i Jana Sokola, preko svetski poznatih Martina Jonaša, Zuzane Halupove i drugih, do najmlađih, uključujući dvadesetogodišnju Sanju Stvorcovu.

“Naivna umetnost predstavlja važan element etnokulturnog identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, prema kojem je prepoznatljiva i širom sveta. Slovački umetnici stvaraju slikarske narative i detaljno beleže bojama priče iz svakodnevnog života. Iz slovačke naivne umetnosti u Srbiji proizašao je veliki broj plodnih umetnika čija dela, unutar slovačkog kulturnog nasleđa, kulturnog nasleđa Srbije i svetskog kulturnog nasleđa, predstavljaju interesantnu oblast za dalja etnološka i antropološka istraživanja,” navodi dr Gordana Blagojević, viši saradnik u Etnografskom institutu SANU, autorka tekstova objavljenih u katalogu.

Galerija Babka Kovačica je 2015. predstavila dopunjeno izdanje knjige Slovačka naivna umetnost u Srbiji. Etnološko-antropološka studija izražavanja identiteta. Knjiga je prvobitno objavljena na srpskom jeziku pod naslovom Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji. “Etnoantropološka studija identitetskih praksi” i objavila ju je Fondacija Babka u Kovačici 2014. Za ovu monografiju, autorka Gordana Blagojević je 2015. godine dobila priznanje – medalju za kreativnost od Svetske organizacije intelektualne svojine (WIPO), a ovo dopunjeno izdanje je objavljeno na slovačkom jeziku.

Saradnja otvara mnoga vrata.

U raznovrsnosti svojih ponuda, Galerija Babka je otvorila svoja vrata i za etnografsku izložbu, a 1. januara 2010. godine, u saradnji s Memorijalnim centrom Dr. Janka Bulika, svečano je otvorena izložba “Kovačica, meka naivne umetnosti”. Predsednik Memorijalnog centra Pavel Balaž objasnio je naziv: “Prvog januara dobija ime Isus, i od tada je započeto novo računanje vremena. Prvog januara 1897. godine rođen je Dr. Janko Bulik u Kovačici, u čast koga je njegova unuka Zuzana Drugova, etnolog i direktor Srednjoslovačkog muzeja u Banskoj Bistrici, priredila retku etnografsku izložbu o prošlosti i sadašnjosti Kovačice.” Galerija Babka i danas koristi ovaj dragoceni materijal.

Pavel Babka i Pavel Balaž, koji su prijatelji još iz školskih klupa, prvo su sarađivali u projektima organizovanim od strane Memorijalnog centra Dr. Janka Bulika, a kasnije i na događajima Dečje venčanje. Mali narodno nošeni mladenci, koje organizuje Pavel Balaž, godinama su obogaćivali otvaranja izložbi u Galeriji Babka.

Saradnja Galerije Babka sa BIBIANA – Međunarodnim umetničkim domom za decu i Iseljeničkim institutom Kalab iz Bratislave takođe ima duboke i čvrste korene.

Zajedno su organizovali mnoge akcije u Srbiji i Slovačkoj. Osim toga, sa BIBIANA-om su posetili skoro sve vojvođanske slovačke škole, organizovali izložbe i donirali školski materijal učenicima. U Kalabu su organizovali nekoliko izložbi naivne umetnosti, a zajedničkom inicijativom, posebno naporom Vladimira Dolinaja, koji je vodio Kalab do 25. jula 2020. godine kada je izgubio život u saobraćajnoj nesreći, jedna ulica u Bratislavi dobila je ime po Zuzani Chalupovoj.

Galerija Babka godinama kroz izložbe doprinosi unapređenju saradnje između Narodne banke Slovačke i Narodne banke Srbije. Više izložbi održano je u zgradama nacionalnih banaka u Bratislavi i Beogradu, a prilikom mnogih otvaranja izložbi, prisustvovali su guverneri obe zemlje. Na primer, izložbu ulja Pavla Hajka 14. novembra 2016. u Bratislavi svečano je otvorio guverner NBS Jozef Makuh i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, uz prisustvo ambasadora Republike Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku. Izložba je imala za cilj približiti rad jednog od najpoznatijih naivnih slikara iz Kovačice.

Nacionalna banka Slovačke – počitanje kovačičke naivne umetnosti

Prekrasnim ishodom saradnje Narodne banke Slovačke i Galerije Babka bio je izdavanje serije slovačkih kružnih evro novčića od strane Narodne banke Slovačke 2020. godine. Na novčićima su motivi slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji i izdati su u čast 63 slikara koji u svetu donose ponos svim Slovacima. Fedor Rosoha, izvanredni i punopravni ambasador Slovačke Republike u Srbiji, prošle godine u oktobru je prvi put predao prve primjerke novčića Janu Bačuru i Evi Husarik, nosiocima tradicionalnog znanja slovačke naivne umetnosti u Srbiji. Ceremonija predaje održana je u Galeriji Babka, a prisustvovala joj je i predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Jagoda Stamenković. Tim povodom je podsetila da je slovačka naivna umetnost u Srbiji upisana 2012. godine u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine Srbije i istakla da ne samo Ministarstvo kulture, već i Vlada Srbije i najviši državni zvaničnici podržavaju korake Galerije Babka ka upisu naivne umetnosti na Unesko listu. Pohvalila je gest Narodne banke Slovačke koja je posvetila pažnju slikarima naivne umetnosti u Srbiji i naglasila da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava ovu umetnost i instituciju u okviru svojih mogućnosti.

Upisati slovačko naive slikarstvo iz Srbije na UNESCO listu

Jedan od ciljeva Galerije Babka je upis kovačičkog slikarstva na listu svetske kulturne baštine Uneska. Taj proces je izuzetno složen i zahteva ispunjenje mnogih propisanih uslova. Na listu se može dospeti samo ono što zaista zaslužuje ovu veliku čast. Galerija Babka i Pavel Babka sa suprugom Klarou su u tom smislu angažovani već godinama. Kreću se korak po korak, polako, promišljeno, temeljno (greške su neprihvatljive na tom putu) ali ne skreću sa puta. Na predlog Fondacije Babka Kovačica i Opštine Kovačica, Nacionalni odbor za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije upisao je na inicijativu Nacionalne organizacije za nematerijalno kulturno nasleđe Slovaka u Republici Srbiji slovačko naivno slikarstvo u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije dana 18. juna 2012. godine.

Ministarka RS pohvalila Pavla Babku za istrajnost u promociji slovačke kulture

Kulturnim, kultivisanim i nenapadnim putem, Galerija Babka već 30 godina nastoji da predstavi našu kulturu i sačuva slovački nacionalni ponos. To su verovatno znali ceniti kako u Slovačkoj, tako i iz tog razloga na kraju 2019. godine, Ministarstvo kulture Republike Slovačke u Bratislavi organizovalo je reprezentativnu izložbu svih 63 slikara koji bi mogli biti uvršteni na UNESCO-v Reprezentativni spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Uvrštavanje slovačke naive umetnosti na Uneskov svetski kulturni spisak bez sumnje bi otvorilo novo poglavlje u njenoj promociji širom sveta i predstavljalo bi počast svima koji su doprineli njenom razvoju. Ministarka kulture RS, Ľubica Lašakova, istakla je da će to istovremeno učiniti slovačku kulturu i tradiciju vidljivom ne samo u Srbiji, već širom sveta, te će tako doneti dobro ime i Srbiji i istovremeno Slovačkoj. Na početku 2020. godine, Ľubica Lašakova je nagradila Pavla Babku nagradom Ministarstva kulture RS za 2019. godinu.

Katarina Pucovska

Šta imaju zajedničko ljudi poput: Novaka Đokovića, Marijana Vajde, The Rolling Stones, Jennifer Lopez, španske kraljice Sofije, posade Apolla – prvog čoveka na Mesecu Nila Armstronga, bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana, bivšeg francuskog predsednika Francoisa Mitteranda i drugih? Povezuje ih kovačička naiva i svi su ili posetili Kovačicu, ili imaju sliku ili oslikanu šamlicu slovačkih naivnih slikara iz Srbije. A posedovanje slike ili oslikanog predmeta iz Galerije Babka Kovačica je pitanje prestiža, ali i znači imati osećaj za umetnost.

U prvom petogodišnjem periodu na pravac Galerije Babka uticalo je pet ljudi:

Tomaš Hriešik Maško

Maško mi je pomagao dok sam bio predsednik Opštinske konferencije mladih da ilustrujem bilten. Kasnije, kada sam imao svoju galeriju, ponudio sam mu da mu objavim malu knjigu njegovih ilustracija. A on mi je rekao ovako: “Paljo, ako želiš nešto dobro učiniti za selo, objavi “Istorija Čaplovičovih”. Poslušao sam savet i “Istoriju Čaplovičovih”smo objavili 1992. godine, povodom 190. godišnjice osnivanja Kovačice. Ta knjiga je doprinela tome da slikari slikaju motive o tome ko smo, odakle smo došli itd.

Evka Hlavata, trenutno sekretar u Biskupskoj kancelariji

Evka kao srednjoškolka došla je na letnju praksu. Već tada je znala 4 jezika, bila je dobro obrazovana za svoje godine i prirodno iskrena i vredna osoba. Zahvalan sam joj za saradnju naše galerije s IOV – Međunarodnom organizacijom za tradicionalnu umetnost iz Beča, koja ima status ‘B’ u Unesku. U toj organizaciji postao sam predsednik jednog međunarodnog odbora i zahvaljujući tome naša galerija je počela sarađivati s Uneskom.

Jan Špringelj

Još kao mlad bio je izuzetno dobro načitan i vrlo dobro je poznavao istoriju i sadašnje događaje u Slovačkoj. Voleo je pisanje, novinarstvo, fotografisanje. Takvu pomoć sam zaista trebao i on mi je rado pomagao. Zahvaljujući njemu započela je korespondencija i saradnja sa Slovačkom, koja je i danas izuzetno dobra.

Jan Čižik

Svakodnevno je dočekivao goste u galeriji i pričao im o slikama, našoj istoriji, o Slovacima u Jugoslaviji i tako dalje. Praktično je Jan Čižik postavio temelje onome u čemu danas najbolje radimo – vođenju izložbi. Naši posetioci odlaze iz galerije oduševljeni, zahvalni što smo im ulepšali dan.

Pavel Matuch

Poslednji je na mom spisku, ali verujem da mi neće zameriti, i da će on to objasniti na svoj način: da bič na kraju pukne. Ne sećam se Matucha po nekim posebnim akcijama, ali ga pamtim kao izuzetno inteligentnog dečka, na poseban način interpretacije. Treba ga čitati između redova – tu je njegov šarm. Još uvek, kada vodim posetioce kroz izložbe, koristim ono što sam naučio od Matucha. Hvala ti, Paljo.

Galerija Babka i Klara Babka

S Galerijom Babka je neraskidivo povezana i Klara Babka, slikarka, supruga Pavla Babke. Rodila se 1960. godine u Debeljači i nakon udaje za Pavla Babku 1980. preselila se u Kovačicu. Stajala je uz supruga kad je osnivao galeriju i zajedno su trasirali put svom privatnom preduzetništvu. Počela se uključivati u aktivnosti Galerije Babka i takođe slikati, postepeno izgrađujući vlastiti stil slikanja. Tema njenih slika je priroda i pejzaž u Kovačici. Prvi put je izlagala kao deo kolektivne izložbe minijatura 2001. godine u Galeriji Babka u Kovačici, a godinu dana kasnije i u Parizu, u sedištu Unseka. Svoje stvaralaštvo predstavila je i na kolektivnim izložbama u Briselu, Njujorku, Tokiju, Berlinu, Bratislavi, u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima… Samostalnu izložbu imala je 2017. godine u Međunarodnoj kući umetnosti za decu BIBIANA u Bratislavi. Na izložbi nazvanoj Slike iz Kovačice, na senzibilan način prikazala je Kovačicu, a na taj njen stil posetioci izložbe pozitivno su reagovali. Klara Babka je samouka i pri slikanju koristi tehnike ulja i akrila na platnu, suvog pastela, akvarela i gvaša. Takođe je oslikala i nekoliko Kiwanis lutaka.

Pored supruga, Klara Babka godinama hoda, pomaže mu u poslu i podržava ga i u naporima da se slovačka naivna umetnost iz Srbije upiše na prestižnu Uneskovu listu. U popis koji su Babkovi napravili i u koji su upisali 63 insitna slikara, nisu uvrstili Klaru – koja je takođe naivna slikarka – jer nije Slovkinja.

Njena majka je Srpkinja, dok joj je otac Mađar, dok je samo suprug Slovak. Bez obzira na to, Klara se bori za slikare Slovaka, iako je svesna da slike umetnika koji steknu pravo korišćenja Unesko oznake će imati veću vrednost. Ona to pravo neće steći.

Sa Pavlom Babkom ima sina Ivana, koji je godinama bio angažovan u porodičnoj galeriji Babka Kovačica, ali od tada radi kao pilot u nacionalnoj avio-kompaniji, radne obaveze mu to ne dozvoljavaju.

Katarina Pucovska

20 godina slikanjem neguju maternji jezik

Slike govore univerzalnim jezikom i iz tog razloga u Galeriji Babka u Kovačici pre 20 godina započeli su proslavu 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika. “Pokušao sam pronaći povezanost između maternjeg jezika i naivne umetnosti. Shvatio sam da svaki slikar slika sliku na svom maternjem jeziku, i mi, kada gledamo sliku, tumačimo je na našem jeziku. Naše izložbe temelje se upravo na tom principu, u smislu da svaki autor komunicira s nama na svom maternjem jeziku”, rekao je vlasnik Galerije Babka, Pavel Babka, dodajući da se svake godine odgovarajuće pripremaju za proslavu ovog dana. Proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika, koje je UNESCO proglasio, već 20 godina održavaju se u Galeriji Babka Kovačica pod pokroviteljstvom visokih zvaničnika iz naše zemlje, Evropskog parlamenta, Ujedinjenih nacija…

O ideji spajanja jezika i slikarstva, Pavel Babka kaže: “Razmišljao sam o tome šta bi za naše okruženje u Kovačici moglo značiti značajno međunarodno događanje kao što je Međunarodni dan maternjeg jezika, jer imamo više od 5.000 stanovnika kojima je maternji jezik slovački, na oko 5 kilometara od Kovačice prema zapadu u selu Debeljača je oko 4.000 ljudi kojima je maternji jezik mađarski, 10 kilometara severno od Kovačice nalazi se selo Uzdin u kojem 3.000 ljudi govori rumunski, dok se na 10 kilometara južno od Kovačice nalazi Crepaja, gde oko 4.000 ljudi govori srpski. Shvatio sam da takva raznolikost jezika na tako malom geografskom području zaista je fenomen i da ta mešavina traje već više od 200 godina.”

S obzirom da je osnovna svrha Galerije Babka promocija naivne umetnosti i slikara iz Kovačice i okolnih sela, Pavel Babka nastojao je pronaći i ojačati vezu između maternjeg jezika i naivnog slikarstva. “Ovu koncepciju su ubrzo prepoznali i toplo prihvatili naši prijatelji i partneri iz srpskog nacionalnog tima Ujedinjenih nacija i iz Uneska, evropski komesari za kulturu, predstavnici međunarodnih institucija u Srbiji i na Balkanu, kao i ministri kulture susednih zemalja, koji su nas podržavali tokom proteklih 20 godina u našem predanom radu i promovisanju jezičke i kulturne raznolikosti. Godišnje takođe organizujemo okrugle stolove na temu veze između umetnosti i jezika, i prilikom tih prilika redovno organizujemo i izložbe insitne umetnosti”, rekao je Pavel Babka.

Proslava Međunarodnog dana maternjeg jezika takođe obuhvata i radni deo, okrugli sto o temi naiva, na kojem vodeći stručnjaci, etnolozi, antropolozi, istoričari, istoričari umetnosti, sociolozi, stručnjaci iz oblasti turizma, ekonomisti kreativne ekonomije, kao i tvorci kulturne politike Srbije i Slovačke, iznose svoje mišljenje i predloge očuvanja autentičnosti ovog slikarstva za budućnost.

Pokrovitelji ovog događaja u Kovačici su Unesko, ministarstva kulture i prosvete Srbije i Slovačke, Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nacionalna komisija za saradnju sa Uneskom.

Godine 2020, dvadeseti Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u sedištu Uneska u Parizu prezentacijom naive iz Kovačice. Izuzetno prisustvo, prisustvo desetina ambasadora, kao i predstavnika generalnog direktora ove svetske institucije Singa, svedoče o velikom ugledu Srbije u toj instituciji, kao i o interesovanju za razvoj kultura nacionalnih manjina. Izložbu su zajedno organizovali Delegacije Srbije i Slovačke pri Unesku i Fondacija Babka Kovačica, pod pokroviteljstvom ministara spoljnih poslova Srbije i Slovačke Ivice Dačića i Miroslava Lajčaka, koji je istovremeno bio predsednik Nacionalne komisije Slovačke za saradnju sa Uneskom, i Gorana Milašinovića, predsednika srpske Nacionalne komisije za saradnju s ovom svetskom institucijom.

Veoma sam srećan što učestvujem na svečanom otvaranju ove važne kovačičke izložbe slika, umetnosti i kulture. Za Unesko je Kovačica simbol manjina i zaštite maternjih jezika. Podrška kulturnoj raznolikosti i višejezičnosti je važan zadatak Uneskaa. Na ovaj način bolje možemo razumeti jedni druge – zaključio je zamenik generalnog direktora Sing Zhu, koji je zajedno sa srpskom ambasadorkom pri Unesku Tamarom Rastovac Siamashvili, slovačkim ambasadorom u ovoj instituciji Igorom Greksom i Pavlom Babkom otvorio izložbu.

Katarina Pucovska

Šta su ostali rekli o Galeriji Babka

Moj viđenje postojanja Galerije Babka u Kovačici

Kada je pre 30 godina galerista Pavel Babka iz Kovačice sa suprugom Klarom odlučio da osnuje i otvori privatnu galeriju u lepim prostorima u centru Kovačice, prisustvovao sam toj predivnoj manifestaciji i imao čast da se predstavim sa svojim jednim slikom. Tada sam se već radovao saradnji sa novoosnovanom galerijom. I do nje je došlo. Odlično smo se razumeli sa vlasnikom i tokom ovih 30 godina uspešno smo sarađivali i opstali. Pripremili smo nekoliko mojih samostalnih izložbi, kao i zajedničkih, ovde kod kuće i u inostranstvu. Za nas slikare, ova izuzetno uspešna privatna galerija mnogo znači i još uvek znači, jer se uvek trudi da kovačičku naivnu umetnost na najlepši način predstavi na svim kontinentima. Ovaj naš fenomen naivnog likovnog stvaralaštva podigli su na najviši nivo. Supružnici Babka, zahvaljujući ogromnom trudu, uspeli su i nastavljaju da doprinose tome da naša naivna umetnost i danas bude poznata i priznata širom sveta.

Ján Bačúr  |  Naivni slikar iz Padine

Povodom 30. godišnjice osnivanja Galerije Babka u Kovačici

Pavel Babka i njegova Galerija Babka u Kovačici ušli su u moj život pre 20 godina. To je bio susret organizovan od strane nekadašnjeg profesora Miloša Grujića iz Beograda, koji je želeo da nas, mene i moju suprugu, upozna sa slovačkom manjinom u Vojvodini. Naše zajedničke aktivnosti započele su organizacijom Prvog okruglog stola u Košicama, uz prisustvo političkih i društvenih organizacija i ličnosti iz Slovačke i Srbije. Pavel Babka je potom nastavio organizovanje okruglih stolova u Srbiji, namenjenih stručnjacima i kreatorima kulturne politike Slovačke i Srbije. Ovi okrugli stolovi stekli su na značaju i prisustvom ličnosti iz evropskih struktura. Zatim smo zajedno organizovali izložbe slika Galerije Babka u Bratislavi i Košicama. Saradnja je rezultirala osnivanjem Galerije Babka Maria, Košice. Galerija u Košicama je bila odgovorna za prodaju slika kovačičke Galerije Babka i organizovala je prodajne izložbe u Slovačkoj i Poljskoj. Saradnja s Košicama pomogla je Pavlu Babki da otkrije i do tada nepoznati istok Slovačke. Značajnim dostignućem bilo je zajedničko izdanje japanske knjige “Stablo svetlosti” supružnika Komatsu, koja je dobila nekoliko značajnih priznanja u Italiji. Prilikom svake posete Srbiji, uvek posetim, zajedno sa svojom suprugom, Galeriju Babka, kako bih ponovno osetio duh naivne umetnosti i prijateljstvo Pavla i Klare Babka.

Dr.h.c. prof. Ing. Pavol Rybar, PhD.  |  Tehnički univerzitet u Košicama, Slovačka

Babka i Bibiana

Galerija Babka ima 30 godina. Dakle, prešla je tinejdžersku dob i postaje odrasla. Za nas mogu reći da sa ovom galerijom sarađujemo već skoro dvadeset godina. A zašto smo izdržali tako dugo? Zato što smo organizacije s istom krvnom grupom. Što nas dakle povezuje. Povezuje nas ljubav prema umetnosti i prema deci. Danas možemo reći da su radni odnosi odavno prerasli u duboke lične kontakte. Ono što najviše cenimo, i sada ću biti ličan prema Pavlu i Klari Babka. Lično su doprineli ogromnoj prezentaciji i popularnosti naivista iz Kovačice širom sveta. Njihov entuzijazam i posvećenost uzoru mogu biti za nas. Radili smo zajedno mnogo akcija ne samo u Srbiji, već i u Slovačkoj. Svaka je na svoj način bila jedinstvena i donosila je radost širokom krugu ljudi.

Šta im onda zaželjeti u narednim godinama? Nastavite sa svojim životnim optimizmom i u budućnosti zadržite naklonost prema nama kako bismo i dalje pripremili mnogo zajedničkih akcija.

 

Peter Tvrdonj  |  Direktor BIBIANA – Međunarodnog doma umetnosti za decu u Bratislavi (organizacija koja usput takođe proslavlja 30. godišnjicu svog osnivanja).

Insitno umetničko stvaralaštvo…

Insitno znači naivno, jednostavno i prosto… Sa insitnom umetnošću sam se prvi put susrela na izložbi u Senici, a potom i u Bratislavi koju je organizovao gospodin Pavel Babka iz Kovačice. Na slikama su prikazani radni ljudi, ali i zabava i različiti praznici. Ove slike su poznate širom sveta po svojoj jednostavnosti, ali istovremeno imaju mnogo detalja. Kada sam prvi put videla slike gospođe Husarikove, bila sam vrlo očarana i morala sam kupiti jednu sliku. Svaka slika ima svoju priču i jedinstvena je… To je divan rad i vrlo precizan. Na slikama vas privlači njihova boja i poseban stil… Veoma sam srećna što sam upoznala ljude iz Kovačice, jer su mi vrlo bliski ne samo jezički, već i kulturno. Oni su divni i skromni ljudi, zato ih vrlo cenim…

Magistar Silvia Tokarčikova  |  Chorvátsky Grob

Vrednosti se čuvaju u malim kutijama

Kovačica je mali, mirni grad, selo, daleko poznato po naivnoj umetnosti, po slikarima i galerijama koje predstavljaju tu umetnost. Činjenica da u Srbiji postoje ljudi koji još uvek ne znaju gde stoluje insita ne treba osuđivati. Oni će to otkriti i zavoleće tu umetnost. Divno je što su hiljade ljubitelja umetnosti iz udaljenih zemalja, od Amerike do Japana, zahvaljujući galeriji Babka i stvaraocu i zaštitniku istog prezimena, u prošlim godinama pokazali interes za Srbiju! Za samo trideset godina iz malog je nikao veliki. Galerija Babka postala je prepoznatljiva tačka na mapi sveta s bojama u hodu i lepotom u misiji.

 

Zoran Hamović  |  Direktor izdavačke kuće CLIO

Uspomena

Lepo je imati povratnu informaciju i osećaj da je moja poseta sa sinom u Kovačici ostavila ne samo zanimljivo sećanje u meni. Vi ste kao celina dragoceni, izuzetni i jedinstveni u vašem trudu da sačuvate običaje, tradicije, način života i posebno jezik svojih predaka. Raritet ste u najboljem smislu reči. Dirljivo je kako nenametljivo čuvate svoj nacionalni ponos. U stvari, vi ste kao pripadnici dva naroda spojeni u jednom. Mislim da je za svakoga od nas veoma važno znati ko smo, odakle potičemo i kuda idemo. Mislim i sa genetske i nacionalne strane. Istorijsko poreklo porodice, priča roditelja i starih roditelja… Deo mog posla uključuje usvajanje dece kod nas i u inostranstvu, tako da tačno znam o čemu govorim. Dakle, imati decu već od ranog uzrasta na svojoj strani, kao što sam videla kod vas na “dečijem venčanju”, je danas pobeda i sigurnost da će ova najmlađa generacija sačuvati slovački jezik i slovačku kulturu do kraja svog života.

S poštovanjem,

Ing. Anna Liesenerová

Privlačenje umetnosti manjinskih zajednica u centar kulturne i turističke komunikacije Srbije

Kada se nešto proglasi nematerijalnim kulturnim nasleđem, obično stoje vekovi iza toga (ćilim iz Pirota, kosovski vez), mnoge institucije, od crkava (porodična slava “slava”) do profesionalnih i amaterskih folklornih grupa (srpsko kolo) – ali u slučaju slovačke naive slikarstva postoji samo jedan čovek i jedna galerija – Babka u Kovačici. To je jedino savremeno nematerijalno nasleđe povezano s 20. vekom. Ono gotovo čarobno definiše manjinsku slovačku zajednicu u Srbiji, koja je priznata u Srbiji i širom sveta zbog svojih raznovrsnih i specifičnih slikarskih dela, od napornog rada Martina Jonáša do veselih boja Zuzane Chalupove.

Naivna umetnost je slavljena šezdesetih i sedamdesetih godina, bila je skoro “službena umetnost” socijalističke Jugoslavije, ali u najtežim tranzicionim vremenima, kada joj niko nije pridavao veliki značaj, uspelo ju je ne samo očuvati, već i razviti, posebno u Kovačici, pre svega zahvaljujući naporima Galerije Babka usmerene ka međunarodnoj promociji. Zatim, dolaze priznanja iz Uneska za Srbiju, i slede izložbe u galerijama, ali i u Skupštini Srbije i na mnogim drugim mestima gde ova dela mogu komunicirati s najširom domaćom i svetskom publikom.

Zahvalnost ide Galeriji Babka što je sposobna posredovati i privući umetnost manjinskih zajednica u centar kulturne i turističke komunikacije Srbije sa svetom i omogućiti srpskoj kulturnoj raznolikosti da postane stvarni deo reprezentacije njenog kulturnog identiteta.

Povodom slave uspeha slovačke naive slavimo pluralnost srpske kulture, njenu otvorenost, raznolikost i spremnost da manjinskim zajednicama pruži prostor za stvarni međukulturni dijalog.

 

Milena Dragićević Šešić  |  Profesorka menadžmenta u kulturi i teorije medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Istorijski pregled poljoprivrede u Galeriji Babka

Sociologija sela, ekonomija i organizacija gazdinstva, odnosno život seljaka – poljoprivrednika, kod nas se istraživala i prezentovala samo povremeno. U drugoj polovini prošlog veka, ovaj nedostatak je delimično nadoknađen kulturom, odnosno plodnim stvaralaštvom naivnih slikara, koji su se tematski orijentisali uglavnom na selo, polja, seljake, zapregu, stare parne mašine i na taj način osvežili sivilo običnih, neživotnih izložbi raznih motika i lopata.

Poljoprivredni muzej u Kulpinu, koji smo osnovali 1989. godine, od samog osnivanja uspostavio je saradnju sa likovnim umetnicima. Organizovali smo tematske kampove – likovne kolonije, izložbe slika i tako u svojoj kolekciji muzejske galerije stvorili bogatu zbirku umetničkih dela. Veoma značajna bila je saradnja sa naivnim slikarima članovima Galerije naivne umetnosti u Kovačici, a kasnije i sa Galerijom Babka. Povodom proslave Galerije Babka, treba pomenuti da je Ministarstvo poljoprivrede Srbije, koje sam tada vodio, odobrilo delimičan zajam iz fonda za razvoj agroturizma ambicioznom Pavlu Babki i njegovoj supruzi, što im je olakšalo ostvarenje sna o sopstvenoj privatnoj galeriji. Učinili smo dobro, s obzirom da je ova galerija potom proširila dobar glas vrednih poljoprivrednika širom sveta.

 

Prof. Dr. Ján Kišgeci

Pavlu Babki, kao i vojvođanskim Slovacima, 2015. godine, povodom četvrt veka Galerije Babka, putem video-linka se obratio JUDr. Maroš Šefčovič, PhD, koji je od 2004. godine bio stalni predstavnik Slovačke Republike pri Evropskoj uniji u Briselu i od 2014. obavljao važnu funkciju potpredsednika Komisije zaduženog za energetsku uniju. U video čestitki, Maroš Šefčovič je rekao:

Poštovani gospodine Babka, cijenjena porodice Babka, poštovani gosti, dame i gospodo, veoma mi je drago što Vam se mogu obratiti ovim putem povodom 25. godišnjice Galerije Babka u Kovačici u Srbiji. Postoji mnogo načina da se javnosti predstavi fenomen slovačke manjine u Srbiji. Jedna od takvih inicijativa je i Galerija Babka. Bilo je to početkom 90-ih godina, u veoma turbulentnim i razornim vremenima, ne samo za umetnost, već i za ukupni kulturni život, kad je nastala galerija umjetnosti slovačkih naivnih slikara u Kovačici.

Inter Arma Silent Musae je stara poslovica. Ali je li uvijek istina? Sigurno u mnogim slučajevima jeste. Ali mi smo svjedoci toga, stručnjaci smo, da su mnogi umjetnici, čak i oni koji nikada profesionalno nisu studirali umjetnost, pokušavali svojom muzikom, dramom, književnošću, pa čak i likovnom umjetnošću, boriti se protiv izazova vremena i pomoći drugim ljudima da prevaziđu svoje svakodnevne prepreke.

Galerija Babka u Kovačici se stoga rađa u teškim vremenima za manjine i za umjetnost uopšte. Trebamo cijeniti još više napor i energiju uloženu od strane njenog osnivača i vlasnika gospodina Pavla Babke.

U devedesetima, u periodu kada je nastala Galerija Babka, postepeno se jačalo i nacionalno osjećanje manjina. U tom periodu ponovo je oživjelo djelovanje Matice slovačke u Jugoslaviji, a od 1992. godine obnovljene su Slovačke nacionalne svečanosti.

Uprkos teškoćama, dostojanstveno su proslavili svoj značajan jubilej 1995. – 250 godina života Slovaka u Vojvodini. Posljedice ratnih devedesetih godina XX vijeka bile su, međutim, dalekosežne za cijelu zemlju i njene građane. Slovačka zajednica ih je osjetila posebno u odlasku velikog broja obrazovanih ljudi u Slovačku i u inostranstvo uopće.

Konsolidacija života manjina nastupila je 2000. godine, što je pozitivno doprinijelo razvoju galerije gospodina Pavla Babke. On je, uprkos poteškoćama, uspio da predivne slike neprofesionalnih umjetnika slovačke nacionalnosti budu predstavljene na prominentnim mjestima širom svijeta.

Dela kovačičke insite su se predstavila na izložbi EXPO. 1992. u Sevilji, 1996. u Lisabonu, 2000. u Hanoveru, 2006. u Japanu u Aichiju. Slike slovačkih insitnih slikara visile su takođe u zgradi Međunarodnog fonda u Vašingtonu, zgradi OEBS-a u Beču ili u zgradama UNICEF-a u Ženevi ili Uneska u Parizu.

Jedna od mojih kćeri upravo ima 25 godina, tako da jako dobro znam koliko vremena i energije, ali prije svega ljubavi, zahtijeva odgoj mladog čovjeka. Galerija Babka je također takav mali djetinji projekt gospodina Babke, koji je posvetio svoj život, puno svoje energije i ljubavi. Zbog toga mi dozvolite da poželim galeriji i cijeloj porodici gospodina Babke mnogo uspjeha u podršci i razvoju slovačke kulture i svijesti u Srbiji.

 

Maroš Šefčovič  |  Potpredsednik Evropske komisije

Obradila Katarina Pucovska

Katarina Pucovska radi u Slovačkoj redakciji Radija Novi Sad (RNS). Bavila se i prevodilaštvo iz srpskog na slovački i obratno, prevodi prozu i poeziju, stručne tekstove iz ekonomije i poljoprivrede… Potpisuje se i kao prevoditeljka i sastavljačka nekoliko knjiga i vlasnica je nezavisnog internet portala www.kulpin.net.

Fondacija i Galerija Babka Kovačica

Adresa: Masarikova 65, 26210 Kovačica, Srbija

Radno vreme: PON – NED   08.00 – 16.00

Tel.: +381 63 661 522

E-mail: pavel.babka@babka.rs

Nadácia a Galéria Babka Kovačica

Adresa: Masarykova 65, 26210 Kovačica, Srbsko

Otváraci hodiny: PON – NED   08.00 – 16.00

Tel.: +381 63 661 522

E-mail: pavel.babka@babka.rs

Foundation and Gallery Babka Kovacica

Address: Masarikova 65, 26210 Kovacica, Serbia

Opening hours: MON – SUN   08.00 – 16.00

Phone: +381 63 661 522

E-mail: pavel.babka@babka.rs

© 2023 Babka Gallery & Foundation Kovacica, Serbia  |  created by Edvin Zvara